10 Tips på hur man vet om maten är bra

Hur vet man om en biff är bra? Hur bedömer man köttet som ligger bakom disken? Har den förbättrats av rött eller rosa ljus för att på konstgjord väg få en bättre färg? Är fläskköttet verkligen ekologiskt? Ingen lätt uppgift att reda ut. Oftast när kött förstörs av bakterier beror det på dålig hygien. Då ändras lukt, konsistens och smak. Det är detta som är mest synbart. Då är köttet oätligt. Det är bara att kasta det. Med lite övning kan du lära dig att se var som brister i kvaliteten:

  1. Färg

Denna varierar beroende på djurets ras och ålder. Hos yngre djur är köttfärgen vanligtvis ljusare än hos äldre. Färskt nötkött är mörkt och ett mycket bra nötkött är lätt flammigt. Färskt lamm är vanligtvis ljusrött och kan vara en aning fettmarmorerat. Fläskkött är ljust och skimrar i aningen mörkt rosa. Färskt viltkött skiljer sig markant från annat kött med sin röda till mörkbruna färg. Hos fåglar beror köttets färg på vad de äter. Om de får mycket majs är fåglarnas fett något gulare än normalt.

  1. Ytstruktur

Köttytan måste se felfri ut, alltså jämn och slät. Man bör vara försiktig om man upptäcker svaga punkter i kycklingkött. Rent allmänt ska en köttyta aldrig se fet ut.

  1. Strukturen på fibrerna

Som regel kan man även med blotta ögat se mängden och formen på de grova fibrerna. Å ena sidan är de viktiga för köttets konsistens, å andra sidan får de inte vara alltför många då köttet då inte smakar lika gott. Ungtjurskött (ungtjur är ett manligt, ej kastrerat djur) har naturligt en grövre konsistens än köttet från av kvigor (kor som ännu inte fått någon kalv) eller oxar (kastrerade manliga nötkreatur). Inget kött bör sjunka ihop eller se skört ut. Om du trycker med tummen på köttet ska det inte ge efter och det får absolut inte kännas svampigt.

10 TIPS PÅ HUR MAN VET OM MATEN ÄR BRA

10 TIPS PÅ HUR MAN VET OM MATEN ÄR BRA

  1. Köttets marmorering

Bra kött har ådringar av fettansamlingar och smakar vanligtvis saftigare och kraftigare än kött som är väldigt magert. Ju finare köttets marmorering är, desto bättre smakar det eftersom fett förmedlar mycket smak som utvecklas när det steks eller kokas.

  1. Saftighet på bra kött

Oavsett om saftigheten är bra eller inte ser du den lätt vid delarnas kantytor. Om köttet ”flyter” i sin egen köttsaft, då är det ingen bra kvalitet, oavsett om det är förpackat eller ligger öppet bakom disken.

  1. Lukten på bra kött

Färskt kött av hög kvalitet luktar neutralt till milt men aldrig obehagligt. Beroende på typ av kött kan lukten vissa gånger kännas aningen sur. Kött som luktar starkt, stickigt eller sött ska man akta sig för

10 TIPS PÅ HUR MAN VET OM MATEN ÄR BRA

10 TIPS PÅ HUR MAN VET OM MATEN ÄR BRA

.

  1. Bra kött och bäst före datum

Bäst före datum bör inte vara samma dag man handlar köttet, eftersom köttet ska vara så färskt som möjligt. Detta är det sista datumet då ett livsmedel har kvar sina specifika egenskaper, lukt, smak och näringsvärde om det lagrats på rätt sätt. Om leverantören inte kan garantera att köttet fortfarande är perfekt bör det inte säljas efter bäst före datumet. Om köttet trots allt smakar gott efter bäst före datumet är det upp till konsumenten att avgöra.

  1. Utgångsdatum

Inga livsmedel bör säljas efter sitt utgångsdatum. Detta är till exempel mycket viktigt när det gäller köttfärs eftersom det kan var ohälsosamt om det är för gammalt. Köttfärs förstörs snabbt på grund av den stora ytan. Detta utgör en optimal grogrund för bakterier och mögel. Utgångsdatumet bör inte överskridas.

  1. Paketering

Om köttet är förpackat måste förpackningen vara ren och oskadd. Insidan av filmen ska vara så gott som torr för vakuumförpackat kött. Små droppar på filmen kan vara tecken på otillräcklig kylning och när köttet har blött ner underlaget är det vanligtvis utspätt kött från fabriksuppfödning och därför av lägre kvalitet.

10 TIPS PÅ HUR MAN VET OM MATEN ÄR BRA

10 TIPS PÅ HUR MAN VET OM MATEN ÄR BRA

  1. Förvarings- /kylförhållanden

Särkilt på sommaren bör du vara säker på att köttet transporterats kallt. Det bästa för detta är köldtransport. Du bör alltid skynda dig hem med köttet och lägga det i kylen. Kött bör förvaras vid under 7 grader Celsius, helst vid två till fyra grader. I princip kan kött även frysas för att hålla längre. Det är viktigt att se till de optimala frysförhållandena: Fläskkött vid minus 18 grader i cirka 6 månader, nötkött kan i stort sett hålla upp till 18 månader, men ju kortare tid desto bättre. Hållbarheten är inte obegränsad eftersom enzymatiska processer inte stoppas för att det är fryst och detta kan påverka smaken.

Bra kött har ett värde och därför kostar det givetvis mer. Den som vill göra gott och bryr sig om höga krav på hygien, produktionskvalitet och smak bör ta god tid på sig att handla. Färskt kött är en animalisk produkt och bör inte utsättas för något priskrig. Det bästa är att vara noggrann när man handlar sitt kött!