Det var så här hamburgaren fick sitt namn

Det var så här hamburgaren fick sitt namn

Vi har Tyskland att tacka för Frankfurterkorven (enligt How Stuff Works), men går hamburgarens ursprung verkligen att spåra till den tyska hamnstaden Hamburg, eller är det bara en myt? Enligt Online Etymology Dictionary är hamburgaren ”köttprodukten från 1880 (som Hamburgerbiff), uppkallad efter den tyska staden, även om man inte sett något direkt bevis på kopplingen.” Hamburgaren kan dock ha dykt upp i Rom under det första århundradet, där det finns dokumenterat hackat eller malet kött som smaksattes med peppar, vin och pinjenötter (enligt Taste of Home).

Under medeltiden invaderades Centralasien och Östeuropa av mongoliska nomader som ryssarna kallade Tartarer, detta enligt What’s Cooking America. När den här gruppen invaderade Moskva på 1200-talet lärde de ryssarna att äta rått, strimlat nötkött. Ryssarna lade till rått ägg och lök och kallade sin version ”Biff Tartar.”

Det var så här hamburgaren fick sitt namn

Det var så här hamburgaren fick sitt namn

Från Hamburg till USA

Någon gång på 1600-talet förde ryska fartyg med sig sin delikatess av rått, malet nötkött till den tyska hamnstaden Hamburg. I Tyskland framställde man ”Hamburgerkorv” när den råa köttfärsen grillades eller stektes (enligt Culture Trip). På 1800-talet blandades köttfärs från tyska Hamburg-kor med vitlök, lök, salt och peppar och formades till biffar och så föddes ”Hamburger-biffarna” (enligt Parade). När tyskarna emigrerade till USA tog de med sig receptet på Hamburger-biffen. Några av dessa invandrare öppnade restauranger och matvagnar i New York där de serverade sin maträtt. Särskilt märkbart var när New York Citys berömda Delmonicos 1873 införde Hamburger-biff på menyn till det då höga priset 10 cent.

Men hur blev då detta malda köttbiff den rätt vi numera kallar hamburgare? Historiken är inte alldeles entydig. Några påstår att det var bröderna Frank och Charles Menches som lade en biff mellan två skivor bröd i staden Hamburg i New York år 1885. Andra tror att den introducerades av tonåringen Charlie Nagreen i Seymour, Wisconsin samma år. Släktingar till Oscar Weber Bilby hävdade att det var han som var den verkliga uppfinnaren av hamburgaren, och påpekade att han lade en biff i en äkta bulle år 1891 i Tulsa, Oklahoma (enligt What’s Cooking America). Slutligen påstår Library of Congress att de första hamburgarna serverades i Louis’ Lunch-smörgåsbutik i New Haven, Connecticut år 1895.