En kortfattad historik över falafel

En kortfattad historik över falafel

När man hör talas om mat från Mellanöstern är falafel en av de första rätterna man tänker på. Dessa friterade bollar är främst gjorda av kikärter och är mycket goda och en pålitlig favorit bland både vegetarianer och köttätare på Matstugan. De kan avnjutas på egen hand eller serveras i en wrap eller ett pitabröd med sallad och sås. Vi ska ta en titt på falafelns historia.

Ursprunget till Falafel

Det exakta ursprunget är okänt, men det finns många teorier. Men vet inte när eller vem som uppfann den, men enligt flera teorier framställdes den först i Egypten av de egyptiska kopterna som sedan förde den vidare till Mellanöstern. Andra teorier menar att falafel faktiskt härstammar från Indien på 600-talet. En mer accepterad teori om falafelns ursprung säger att den uppfanns i slutet av 1800-talet, eftersom det var då den först började dyka upp i egyptisk litteratur. Denna första version av falafel gjordes med bondbönor istället för kikärter.

En kortfattad historik över falafel

Från Mellanöstern till Sverige

Falafel förknippas numera ofta med rätter från Mellanöstern, men hur tog den sig dit? De som först tog till sig falafel var de judiska samhällena i Palestina och därefter dröjde det ett tag innan den blev en populär maträtt i Israel. Den innebar flera fördelar, däribland den utsökta smaken, fylligheten och det faktum att ingredienserna kunde odlas enkelt och billigt. Bollarna klämdes inte heller så lätt, vilket gjorde dem bra för transporter, och de kunde ätas både varma och kalla. När Israel fick självständighet 1948 var falafel fortfarande långt ifrån accepterad som en judisk maträtt, och ännu mindre som en nationalrätt.

Falafelns popularitet ökade 1949 i samband med införandet av ransonering. Den var inte bara näringsrik  och en viktig proteinkälla, ingredienserna var också lätta att få tag på för alla familjer, även de fattigaste. När judarna från Turkiet och Nordamerika anlände ökade åter igen falafelns popularitet. Dessa judar hade ätit den i sina hemländer och de tog med sig rätten till Israel där de tillagade den och åt den utan några konstigheter. Efter det blev den än mer populär och numera är falafel ett stående inslag i maten i Mellanöstern.

Falafel idag

Numera kan man äta falafel över hela världen. Många gäster ser den fortfarande som en exotisk maträtt, men med alla kulturer som blandas, särkilt inom matbranschen, kommer den snart inte längre anses som exotisk.

Om du inte har provat falafel, gör då ett besök på Matstugan och få en smakupplevelse utöver det vanliga. Om du redan älskar falafel välkomnar vi dig att avnjuta denna fantastiska rätt vid ditt nästa besök.